Latest News

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ποιο τρανταχτό όνομα εμπλέκεται στο καρτέλ με την ηρωίνη του πλοίου "Noor One";


poio-trantaxto-onoma-empleketai-stin-iroini-tou-noor-one-


Του Ρεπόρτερ 

Και ξαφνικά, εκεί που είχαμε καταιγισμό από ειδήσεις σχετικά με το τεράστιο κύκλωμα που μετέφερε ηρωίνη στην Ελλάδα και ήδη έχει κατασχεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως, σήμανε...
σιγή ασυρμάτου. 
Πιάστηκε ο εφοπλιστής Γιαννουσάκης η οικογένειά του, μερικοί Τούρκοι και το πλήρωμα ενός πλοίου – φάντασμα που άλλαζε συνεχώς ονόματα, του Noor One το οποίο κατασχέθηκε στην Ελευσίνα. Ξαφνικά τα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται και τόσο ζεστά με το θέμα, παρ’ ότι είναι τεράστιο και πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονιά να κατάσχεται μια ποσότητα ηρωίνης η αξία της οποίας ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.
Όμως, αποκρύβεται και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ότι εκτός από το εμπόριο ηρωίνης υπάρχει και μεγάλο λαθρεμπόριο καυσίμων καθώς τόνοι πετρελαίου δεν έχουν δηλωθεί πουθενά. Οι πληροφορίες λένε ότι λειτουργούσε ένα παράλληλο δίκτυο που όμως είχε μια κοινή διεύθυνση. Μια εγκληματική οργάνωση η οποία αν «ανοίξει» θα γίνει πολιτικός και επιχειρηματικός σεισμός στην Ελλάδα.
Κάποιοι δεν αποκλείουν τη συμμετοχή μεγάλου εφοπλιστή στο κύκλωμα με την ηρωίνη ή με τα καύσιμα ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο εν λόγω κύριος πήγαινε συχνά και στη βίλα της Φιλοθέης. Κάποιες περίεργες συμπτώσεις συνηγορούν στο ότι η υπόθεση είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά νόμιζαν οι αρχές, όμως, το θέμα είναι κατά πόσο θα θελήσουν να βγάλουν τα πάντα στη φόρα για επιχειρηματίες που κινούνται μεταξύ νύχτας και μέρας και θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο ουσιών ή καυσίμων ή και τα δύο μαζί.
Ο καπετάνιος του πλοίου Noor One παρουσιάστηκε αυτοβούλως και κατέθεσε ότι τη ναύλωση του πλοίου ζήτησε κάποιος «καπετάν Γιώργος» από το Ντουμπάι, ένας παλαιός ναυτικός που έχει συνταξιοδοτηθεί και κάνει εμπόριο καυσίμων στην Αραβία. «Συμφωνήσαμε να πληρώσει αυτός όλα τα έξοδα του πληρώματος, τα πετρέλαια, τα εισιτήρια για τον διάπλου του Σουέζ και γενικά όλα τα έξοδα που θα είχε το πλοίο και το πλήρωμα», ανέφερε ενώπιον του ανακριτή. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο 66χρονος πλοιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι όταν μετά το Πάσχα επικοινώνησε με τον ναυλομεσίτη προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαιο για τη μίσθωση του Noor One, εκείνος του απάντησε πως «δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθώ και να κατέβω στο Ντουμπάι διότι μπορούμε να το κάνουμε όταν το πλοίο φτάσει στην Ελλάδα».
Σχετικά με τη μεταφορά της ηρωίνης, ο καπετάνιος επικαλείται συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Ινδό καπετάνιο του Noor One, ο οποίος του περιέγραψε ότι η ηρωίνη φορτώθηκε ύστερα από τηλεφώνημα που δέχτηκε στο δορυφορικό του τηλέφωνο από τον προφυλακισμένο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη. «Σε αυτήν την τηλεφωνική συνομιλία, ο Μάκης του είπε ότι το φορτίο είναι δικό του και τους έδωσε εντολή να το παραλάβουν και να το μεταφέρουν στην Ελευσίνα». Σύμφωνα με τον 66χρονο πλοιοκτήτη, οι Μάκης Γ. και «καπετάν Γιώργος» γνωρίστηκαν και συνεταιρίστηκαν στο Ντουμπάι εκμεταλλευόμενοι εμπορικά τα καράβια Noor One και Grand Island, που ανήκαν τότε στον προφυλακισμένο εφοπλιστή. Διαφορετική, πάντως, εκδοχή παρουσίασε απολογούμενος ο 42χρονος Ινδός καπετάνιος του Noor One. Ισχυρίστηκε, δηλαδή, ότι ο 62χρονος ναυλομεσίτης Γ. Μπ. ή «καπετάν Γιώργος» ήταν αυτός που του τηλεφώνησε ενημερώνοντάς τον ότι μια λάντζα θα προσέγγιζε το πλοίο και θα φόρτωνε σάκους με προσωπικά του αντικείμενα: «Όταν προσέγγισε η λάντζα και πριν αρχίσουν να ρίχνουν τα πρώτα σακιά στο κατάστρωμα, δέχθηκα κλήση στο δορυφορικό τηλέφωνο του πλοίου από τον καπετάν Τζορτζ, ο οποίος μου είπε, μην ανησυχείς, αυτά τα οποία θα σου βάλουν στο πλοίο είναι δικά μου προσωπικά πράγματα και ο Ιρανός με το όνομα Μπόνιατ που θα επιβιβαστεί στο πλοίο από τη Λάντζα γνωρίζει πού θα τα τοποθετήσει στο πλοίο». Ο Ινδός καπετάνιος κατέθεσε ακόμα ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο της εταιρείας του «καπετάν Τζορτζ» στο Ντουμπάι, που τον διέταξε να κρατήσει στο καράβι τον Ιρανό «συνοδό» της ηρωίνης παρότι δεν ήταν καταχωρισμένος στο crew list.
Ο ένας από τους Ινδούς ναύτες περιέγραψε στην απολογία του τη φόρτωση των ναρκωτικών στο δεξαμενόπλοιο: «Στις 30 Απριλίου 2014 ήρθε μια λάντζα μεσοπέλαγα, στις 3 – 4 το βράδυ. Ο καπετάνιος μου είπε να κατέβω στο κατάστρωμα και να ξυπνήσω το υπόλοιπο πλήρωμα και να βοηθήσουμε στη μεταφορά του φορτίου και να το τοποθετήσουμε σε δύο άδειες δεξαμενές καυσίμων (…). Στο Σουέζ μείναμε 12 ημέρες. Κάποιος Μάκης, κάπτεν Χαμούντα και κάπτεν Τζορτζ μιλούσαν με τον καπετάνιο στο τηλέφωνο, όπως άκουγα τη συνομιλία επειδή συνήθως είχα βάρδια μαζί με τον καπετάνιο. Μετά το Σουέζ μας είπε ο καπετάνιος ότι ο Μάκης έδωσε εντολή να πάμε στην Ελλάδα και ότι από εκεί θα μας αποδέσμευαν». Το «NOOR ONE» (η λέξη noor στα αραβικά σημαίνει φως) έφτασε στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου. Ο καπετάνιος του δήλωσε βλάβη και ζήτησε επισκευή σε ναυπηγείο της Ελευσίνας, όπου ελλιμενίστηκε. Με φορτηγό νταλίκα, το οποίο υποτίθεται ότι ξεφόρτωνε το καύσιμο πέλετ που είχε στις δεξαμενές του το πλοίο, η ηρωίνη μεταφέρθηκε σταδιακά στη βίλα του εφοπλιστή στη Φιλοθέη, στην αποθήκη και στο παλιό πτηνοτροφείο του Κορωπίου.
Αυτό είναι το όλο story της υπόθεσης, όμως, οι αρχές καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν τα κότσια να τα βάλουν με τα τρανταχτά ονόματα που ακούγονται ότι βρίσκονται πίσω από το κύκλωμα. Θα μιλήσει ο προφυλακισμένος Γιαννουσάκης ή θα τους καλύψει; Θα βρεθεί άλλο «βαθύ λαρύγγι»; Ο «καπετάν Γιώργος» μήπως έχει σχέση με επιχειρηματίες στην Ελλάδα; Κι επίσης ο εφοπλιστής Γιαννουσάκης ποιους έκανε παρέα και ετοίμαζε δουλειές μαζί τους;
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που βγαίνει στο φως. Σήμερα ιδιοκτήτρια του παραπάνω πλοίου εμφανίζεται μια γυναίκα και ο επιχειρηματίας άνδρας της. Όμως, για δύο χρόνια ήταν στην κατοχή του επιχειρηματία Αιμίλου Κοτσώνη. Πρόκειται για τον επιχειρηματία που τον Δεκέμβριο του 2013 δέχτηκε δολοφονική από αγνώστους έξω από τα γραφεία της εταιρίας του, της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων ΜΕΚΟ, στον Άλιμο. O συγκεκριμένος επιχειρηματίας ειδικεύεται στις προμήθειες μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας. Τι σχέση έχει λοιπόν αυτός; Και με ποιους;