Μπλόκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε παράνομες ιστοσελίδες στοιχήματος
www.bwin.com, το http://www.scasino.com/, το http://www.maria.com/, το http://www.runnerz.nl/ , το http://www.1bet.com/, το www.1king.com κ.α. πηγή taxalia.blogspot.gr
Στοχευμένες δράσεις από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση της διενέργειας παράνομου στοιχηματισμού μέσω Διαδικτύου, στο πλαίσιο και της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών εντοπίστηκαν 23 ιστότοποι παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου χωρίς νόμιμη άδεια
Η παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα αφορούσε και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Βραζιλία
Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου, σχηματίστηκαν είκοσι τρεις (23) κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφίες, που αφορούσαν ιστοτόπους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, οι οποίοι παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές χωρίς τη νόμιμη άδεια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από παραγγελίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, από την Ειδική Ομάδα Καταπολέμησης της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού μέσω Διαδικτύου, η οποία έχει συσταθεί στη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν ηλεκτρονικά ίχνη και ψηφιακά δεδομένα – στοιχεία αφορούσε είκοσι τρεις (23) ιστότοπους, παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου.
Όπως προέκυψε, οι παραπάνω ιστότοποι – πάροχοι λειτουργούσαν χωρίς νόμιμη άδεια, δεν έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς του άρθρου 50 του Ν. 4002/2011 και δεν σχετίζονται με ανάλογη αδειοδοτημένη επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα.
Η παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα αφορούσε και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στη Βραζιλία.
Η έρευνα οδήγησε στην ταυτοποίηση των χωρών διαχείρισης και κατοχύρωσης των επίδικων ονομάτων χώρου και συγκεκριμένα κατέδειξε ότι η διαχείριση και οι διακομιστές (servers) των είκοσι τριών (23) ιστοτόπων εδρεύουν σε διάφορες χώρες της αλλοδαπής, συγκεκριμένα, σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανικές Παρθένους Νήσους, Μπελίζ, Γιβραλτάρ, Αυστρία, Μάλτα, Παναμά, Σουηδία, Ρωσία και Ισραήλ.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε και σχετική αλληλογραφία - ενημέρωση της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής, Επιτροπή Εποπτεία και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο των παιγνίων.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παράνομοι ιστότοποι εμπεριέχονται στον κατάλογο της Ε.Ε.Ε.Π. που περιλαμβάνει ιστοτόπους που προβάλλονται και προσφέρουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, χωρίς νόμιμη άδεια (« black list »).
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στους παραπάνω ιστοτόπους από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου της χώρας μας (διαδικασία « block IP »).
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.