Εξαιρετικά απαισιόδοξοι για το μέλλον και την οικονομική κατάσταση τους εμφανίζονται οι Έλληνες σε έρευνα που διεξήγαγε την περίοδο 31 Μαΐου - 14 Ιουνίου...
το ευρωβαρόμετρο.
το ευρωβαρόμετρο.
Πιο αναλυτικά, σε ποσοστό 67% οι Έλληνες απαντούν ότι η οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους είναι πολύ κακή, ενώ το 96% δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ κακή.
Σε ερώτηση για την κατάσταση τους στην εργασία οι Έλληνες απαντούν ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση σε ποσοστό 48%.
Επιπλέον θεωρούν πολύ κακή και την ποιότητα της ζωής στη χώρα τους σε ένα συντριπτικό ποσοστό στο 74%.
Πάντως, σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου οι αρνητικές απαντήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 4%.
Οι Έλληνες εμφανίζονται να ανησυχούν περισσότερο από τους Ευρωπαίους για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης τους.
Έτσι σε ερώτηση αν φοβούνται ότι θα πέσουν στην φτώχεια, το 56% των Ελλήνων απαντά ότι πράγματι ανησυχεί.
Στην ίδια ερώτηση το 42% των Ευρωπαίων απαντά ότι δεν διατηρεί ανησυχία ότι η οικονομική κατάσταση του θα πέσει στα όρια της φτώχειας.
Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, 70% (-11%) απάντησαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο 15% (+6%) από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Στην ΕΕ, 28% θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση και 47% σε λάθος.
Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης το επόμενο έτος, 16% (+5%) προβλέπουν βελτίωση και 51% (-19%) επιδείνωση της κατάστασης.
Ποσοστό 56% των Ελλήνων και 32% των πολιτών στην ΕΕ αισθάνονται ότι διατρέχουν τον κίνδυνο φτώχειας.
Ιεραρχώντας τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, οι Έλληνες σε ποσοστό 63% κατατάσσουν πρώτη την ανεργία και στη συνέχεια με 48% την οικονομία.
Εξάλλου, εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δηλώνουν 16% των ερωτηθέντων (αύξηση 6 μονάδων σε σχέση με πέρσι), ενώ 84% απάντησαν αρνητικά (μείωση κατά 3 μονάδες των αρνητικών απαντήσεων).
Στην ΕΕ, 27% (+4%) έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και 68% (-4%) όχι.
Σε ό,τι αφορά στα πολιτικά κόμματα, 91% (-3%) των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη και 9% (+5%) απαντούν θετικά.
Στη Βουλή, εμπιστοσύνη δηλώνουν ότι έχουν 16% (+4%) των Ελλήνων και στις δημόσιες περιφερειακές και τοπικές αρχές 31% (+8%).
Εξάλλου, 20% (+2%) των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα και 80% (-2%) δυσαρεστημένοι. Στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% (+4%) και 48% (-4%).
Τέλος 95% των Ελλήνων και 88% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, ενώ 64% των Ελλήνων και 78% των Ευρωπαίων ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για περιορισμό ελλειμμάτων και χρέους.