Latest News

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Γιάννης Μώραλης: Αυτά είναι τα πρώτα έξι βήματα για τον "έξυπνο" Πειραιά

Σχέδιο με  έξι βήματα για να πάει μπροστά ο  Πειραιάς στα πρότυπα των «έξυπνων πόλεων», παρουσίασε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ξεκινά τη θητεία του από την...

1η  Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Γιάννης Μώραλης επεσήμανε  την ανάγκη να αλλάξει κατεύθυνση ο δήμος και να περάσει στην εποχή της «νέας αστικοποίησης» που εξαπλώνεται παγκοσμίως και που θέτει την πόλη στο επίκεντρο των εξελίξεων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Οι πόλεις έως σήμερα, είπε ο Γ. Μώραλης «ήταν απλό εκτελεστικό όργανο υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων, υπηρεσιακών εγκυκλίων. Διεκπεραιωτές προειλημμένων αποφάσεων  και  διαχειριστές της καθημερινότητας χωρίς να έχουν πάντοτε τα αναγκαία μέσα» και επεσήμανε την ανάγκη για αλλαγή: «Να αναθεωρήσουμε και να επανασχεδιάσουμε το ρόλο και τη θέση που θα έχει η αυτοδιοίκηση ως θεσμός, αλλά κυρίως οι πόλεις μας, ως κοινωνικά υποσύνολα και οικονομικές μονάδες, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες». 


Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά, οριοθέτησε  τις έξι προτεραιότητες που έχει θέσει:


«Πρώτη η οικονομική ανάπτυξη: Με έμφαση στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας με clusters επιχειρήσεων, start-up incubators,  και άλλες πρωτοποριακές δράσεις που στηρίζουν τους τομείς που η πόλη έχει συγκριτικό αναπτυξιακό και οικονομικό πλεονέκτημα.


Δεύτερη η ενίσχυση της κινητικότητας στην πόλη: Αυτό σημαίνει έξυπνα μέσα μαζικής μεταφοράς, συστήματα κοινοχρήστων ποδηλάτων και δίκτυο ποδηλατοδρόμων,  τεχνολογίες έξυπνων εισιτηρίων  και κυρίως διαλειτουργικότητα και επικοινωνία των παραπάνω μέσων για να συμπληρώνει το ένα το άλλο.


Τρίτη η προστασία του περιβάλλοντος:  Υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης των φυσικών πόρων με νέες τεχνολογίες και αύξηση του πρασίνου στις πόλεις, με δράσεις όπως είναι τα  πράσινα δώματα, οι εναλλακτικοί διαχείριση των τυφλών τοίχων κ.α


Τέταρτη η  συμμετοχική και αποτελεσματική διακυβέρνηση:  Ενσωμάτωση των πολιτών στις διαδικασίες  και στην λήψη των αποφάσεων ,  υιοθέτηση πολιτικών ανοιχτών δεδομένων (open data) προς όλους , λύσεις  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την σχέση του πολίτη με τις υπηρεσίες.


Πέμπτη η αναβάθμιση της  ποιότητας ζωής: Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου με συμμετοχικές διαδικασίες, καλύτερη εξυπηρέτηση με νέες τεχνολογίες, κοινωνικές υπηρεσίες με διαφάνεια


Έκτη οι δράσεις στήριξης στην  κοινωνία: Υποστήριξη  της κοινωνικής συνοχής με αναβαθμισμένες υπηρεσίες που στηρίζονται σε νέες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονική εκπαίδευση για  ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της  κοινωνικής επιχειρηματικότητας και του «τρίτου τομέα» της οικονομίας».


Ακόμα ο Γιάννης  Μώραλης παραλλήλησε τις «έξυπνες πόλεις» με μια διαδραστική πλατφόρμα ενημέρωσης: «Χρησιμοποιώντας  την κινητή τηλεφωνία  οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ένα ατύχημα στην πόλη, ένα σπασμένο πεζοδρόμιο, έναν αγωγό νερού που τρέχει ή ένα αυτοκίνητο που ενοχλεί κατά τη στάθμευσή του. Οι πληροφορίες μεταφέρονται στη δημοτική αρχή, που μπορούν με αυτόν τον τρόπο να  αντιμετωπίσει το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν. Τo συμπέρασμα είναι ότι πολλά μπορούν να γίνουν. Οι δυνατότητες και τα μέσα υπάρχουν. Σε διεθνές επίπεδο μέσα από τις πλατφόρμες των smart cities  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών η τεχνογνωσία και η τεχνολογία υπάρχει. Οι διαρθρωτικοί πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 -2020 προβλέπουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για δράσεις που συνδέουν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με δράσεις προώθησης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών. Περίπου το 5% των διαρθρωτικών πόρων της Ε.Ε. για τη νέα περίοδο θα διατεθούν για δράσεις αυτού του χαρακτήρα. Εξειδικευμένα προγράμματα όπως είναι το Horizon 2020, COSME, ELENA παρέχουν ευκαιρίες και σημαντικές δυνατότητες. Αυτό που χρειάζεται για εμάς, στην Ελλάδα και στον Πειραιά, είναι η βούληση και η απόφαση να δουλέψουμε συστηματικά και οργανωμένα για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, τεχνογνωσία και δυνατότητες που βρίσκονται μπροστά μας».