Σε είδος πολυτελείας μετατρέπονται οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους Έλληνες,, σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα...
του ΙΝΚΑ.
Απο την έρευνα προκύπτει ότι έχει μειωθεί δραστικά η διάρκεια των διακοπών, ενώ το 75% δηλώνει ότι φέτος δεν θα απολαύσει ούτε ολιγοήμερες αποδράσεις, αφού δεν θα κάνει καθόλου διακοπές, ούτε καν σε εξοχική κατοικία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, «περισσότεροι από 75 στους 100 'Έλληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Δεν θα πάνε ούτε σε εξοχικό καθώς στην ερώτηση εάν θα κάνετε διακοπές φέτος, η κύρια απάντηση ήταν: πλάκα μας κάνετε!.."».
- Περισσότεροι από 75 στους 100 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2014. Από τα 791 άτομα μόνο οι 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές φέτος.
- Οι αιτίες για την «αποχή» από τις διακοπές είναι: οικονομικοί λόγοι (75%), επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (15%), επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι (10%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, 25% - 40% των ερωτηθέντων θα κάνουν ολιγοήμερες διακοπές το πολύ μίας εβδομάδας. Λιγότερα είναι και τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος, αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με 80%, ενώ το βουνό «ανεβαίνει» σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%.
Οι Έλληνες διαμένουν:
- σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι (40%),
- σε συγγενικό-φιλικό σπίτι (30%),
- σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια (30%).
Η διάρκεια των διακοπών όλης της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ τα έξοδα για 15μερες διακοπές φθάνουν τα 2.700 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.
Έτσι, το 2014 η διάρκεια των διακοπών διαμορφώνεται ως εξής:
- Το 40% θα κάνει 4 μέρες διακοπές
- το 25%, 7 μέρες
- το 20%, 10 μέρες
- το 13%, 15 μέρες
- Μόλις το 2%, 20 μέρες
Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, οφείλεται κυρίως στην ανεργία, την οικονομική δυσπραγία (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δώρα και επιδόματα αδείας) σε συνδυασμό με την ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών.
Η πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2 Ιουνίου - 16 Ιουνίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 791 άτομα.