Στο ειρηνοδικείο του Ουέστμιστερ βρέθηκαν σήμερα το πρωί, για μια ακόμη φορά, οι δικηγόροι του ζεύγους Γριβέα, οι οποίοι μαζί με τον δημόσιο κατήγορο εξέτασαν και παρουσίασαν στο δικαστήριο την πορεία...
της υπόθεσης.
Μετά την ολιγόλεπτη διαδικασία, τελικά οριστικοποιήθηκε η εκδίκαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου.
Στην τελευταία δίκη, τον Φεβρουάριο, η υπεράσπιση του ζεύγους Γριβέα κατέθεσε σειρά από αιτήματα-προϋποθέσεις προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη. Μεταξύ αυτών έχει ζητηθεί να οριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα. Επίσης έχει ζητηθεί να οριστούν δύο άλλοι πραγματογνώμονες που θα αποφανθούν αν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα.
Ο ένας από αυτούς, σύμφωνα με το ζεύγος, πρέπει να είναι καθηγητής δικαίου για να εξετάσει το νομικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του και ο άλλος πρέπει να είναι Έλληνας δικηγόρος για να μπορεί να εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αποτελούν αδικήματα και για τον βρετανικό νόμο. Τέλος θα πρέπει να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.
Όπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία όλα τα απαραίτητα έγραφα που απαντούν στα παραπάνω αιτήματα φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί και βρίσκονται στον φάκελο της υπόθεσης. Η εισαγγελία του Λονδίνου, η οποία ουσιαστικά ενεργεί εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, θα μελετήσει τα έγγραφα και αν χρειαστεί θα υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις. Οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 14 Ιουλίου.
Μέχρι σήμερα, το ζεύγος Γριβέα έχει εμφανιστεί ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου τρεις φορές. Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, παραδόθηκαν στις βρετανικές Αρχές στις 22 Ιανουαρίου, αφού πρώτα είχε κανονιστεί ραντεβού με την αστυνομία. Πέρασαν από την αυτόφωρη διαδικασία και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών, ήταν η καταβολή 50.000 λιρών, η παράδοση των διαβατηρίων τους και η παρουσία σε καθορισμένο χρόνο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ. Κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα κατηγορητήριο, το ζεύγος Γριβέα τον Μάρτιο και Ιούλιο του 2009 είχε πάρει από το ΤΤ συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη τότε εταιρεία τους C&C International και τα χρήματα αυτά χορηγήθηκαν αμέσως και χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις.