Μια ολοκληρωμένη προγραμματική δέσμευση που αποτελεί "ομπρέλα προστασίας και αλληλεγγύης" για τον πολίτη, παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού "Αναγέννηση Τώρα" υποψήφιος δήμαρχος Ζαχαρίας Ζούπης για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνα.
Όλη η πρόταση έχει...
ως εξής: «Στις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουμε στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, βασική προτεραιότητά μας ως νέας Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ομπρέλας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, η διασφάλιση των κοινωνικών δομών και η δημιουργία νέων, η αναβάθμιση των ΚΑΠΗ και των Παιδικών Σταθμών .
Στο Πρόγραμμά μας αναφερόμαστε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβουμε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και δεν στεκόμαστε αποσπασματικά σε συνθήματα . Πιο συγκεκριμένα :
Κοινωνική Πολιτική
Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον Πολίτη, συνέχιση της καλής λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, επέκταση των διευκολύνσεων και δραστηριοτήτων του κέντρου κοινωνικών υπηρεσιών και νέες δράσεις δίπλα στις υπάρχουσες όπως:
-Δημοτικό ιατρείο
-Σταθμός πρώτων βοηθειών
-Προληπτική Ιατρική [σε σχολεία και σε άλλες ομάδες πληθυσμού].Η πρόληψη είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων [ναρκωτικά, αλκοολισμός κλπ.] και εκεί θα δοθεί βάρος.
I. Ενίσχυση ομάδων πληθυσμού με ιδιαίτερες ανάγκες
Στα πλαίσια της Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, είτε με τα ΚΑΠΗ, ή το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, είτε με το Αστικό Κέντρο, με τους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς του Δήμου, με την υποδομή και την προσφορά των Ιερών Ναών, με την συνδρομή του ΚΕΚ [κατάρτιση], των Υπουργείων, με την Εκπαιδευτική Υποδομή του Δήμου, με κάθε μέσο, θα στηρίξουμε τις ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη στήριξης.
Στo πλαίσιo αυτά διαρκής στόχος μας είναι η παροχή υπηρεσιών και φροντίδας σε ομάδες όπως:
-Οι άνεργοι και τα χαμηλά οικονομικά εισοδήματα
-Ο νέος και η νέα, απασχολούμενοι ή άνεργοι
-Η εργαζόμενη Μητέρα, η νοικοκυρά
-Ο Συνταξιούχος, το άτομο της Τρίτης Ηλικίας
-Τα άτομα με αναπηρία.
-Τα εξαρτημένα από διάφορες ουσίες άτομα
-Οι έχοντες ανάγκη περίθαλψης
II. Η πόλη σήμερα δεν είναι καθόλου φιλική στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και εν γένει για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Στόχος μας είναι η δημιουργία δομών και δράσεων, ώστε τα άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής να μπορούν μέσα σε συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης να αυτοεξυπηρετούνται. Έτσι θα επαναπροσδιοριστουν και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα δίνουν την δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε μία από τις ομάδες στόχου, τόσο με την διαπλάτυνση ή και την εξασφάλιση πεζοδρομίων, την δημιουργία ειδικών ραμπών σε όλα τα δημοτικά κτίρια, την δημιουργία και την ελεύθερη πρόσβαση των ραμπών που σήμερα καλύπτονται σε κάποιους κεντρικούς δρόμους από σταθμευμένα οχήματα, όσο και με ειδική φωτοηχοσήμανση περιοχών. Ειδικά για την κατηγορία των ΑμεΑ θα υπάρχει ειδική μέριμνα για την εξυπηρέτησή τους μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου.Στα πλαίσια της ασφαλούς διαβίωσης θα υπάρξει ειδική μέριμνα σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς για την διασφάλιση ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.
III. Αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΑΠΗ και των Παιδικών Σταθμών. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση του δήμου να μπορεί να καλύπτει όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, να καταργήσει τις εξαιρέσεις που εδράζουν στην λογική της ανυπαρξίας χώρων. Τα ΚΑΠΗ θα πρέπει να ξαναγίνουν χώροι δημιουργίας.
IV. Δημιουργία δομών κοινωνικής στήριξης ομάδων, όπως δημιουργία κοινωνικών πολυκατοικιών όπου αυτό κριθεί εφικτό. Ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.
V. Δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και ενίσχυση της βοήθειας στο σπίτι. Δημιουργία και στήριξη του κοινωνικού φαρμακείου με την συνεργασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου και των ιδιωτών Φαρμακοποιών της περιοχής.
VI. ΚΕΠ Υγείας : Αξιοποιώντας τους πόρους που υπάρχουν σήμερα θα δημιουργηθεί Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας σε Τοπικό Επίπεδο, ώστε ο Δήμος να παρέμβει ουσιαστικά στη μείωση των δομών του ΠΕΔΥ βοηθώντας τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης στις άμεσες ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η πρότασή μας θα αφορά στην δημιουργία δύο Κέντρων ένα στο Κερατσίνι και ένα στην Δραπετσώνα και θα συνδυαστεί με όλες τις δράσεις που αφορούν στην κοινωνική πολιτική.
VII. Δημοτική Συγκοινωνία: Επαναπροσδιορισμός των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε αυτή να διασυνδέει πλήρως τις περιοχές του δήμου, να διασυνδέει με τις νέες υποδομές που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή όπως ΜΕΤΡΟ και να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της κοινωνίας. Η ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας θα γίνει με αξιοποίηση του ίδιου του δυναμικού του Δήμου για τον σχεδιασμό και επάνδρωση των δρομολογίων, την μελέτη και εφαρμογή ελαφριών συστημάτων σταθερής ή μη τροχιάς. Συνεργασία με όμορους Δήμους για την υλοποίηση κυκλικών διαδημοτικών δρομολογίων. Δωρεάν μετακίνηση με τη δημοτική συγκοινωνία, ανέργων και μαθητών.
VIII. Γραφείο Διασύνδεσης Εργασίας: Μέσα στον Δήμο θα δημιουργηθεί υπηρεσιακή δομή, όπου κάθε ένας πολίτης του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα μπορεί να αναζητά και να προωθείται σε θέσεις εργασίας που θα προκύπτουν από τις τοπικές επιχειρήσεις, με χρήση της πληροφορικής. Στόχος μας είναι η διοχέτευση των ανέργων συμπολιτών μας στην τοπική ή ευρύτερη αγορά εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες αυτής της τοπικής αγοράς. Το γραφείο θα διασυνδέεται μέσω των δομών αξιοποίησης προγραμμάτων και κονδυλίων που θα συσταθεί στον Δήμο, ώστε να αξιοποιούνται και πόροι ή δράσεις που εντάσσονται σε αυτά και θα μπορούν να δίνουν παροχές ή κίνητρα σε κάθε επιχειρηματία που θα απασχολεί ανέργους μέσω του συστήματος.
IX. Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς για κοινωνικές δράσεις: Στην περιοχή του Δήμου βρίσκονται τα λουτρά Παλατζιάν. Σήμερα ερημώνουν και καταστρέφονται. Η επαναφορά των λουτρών στην πρωτέρα τους κατάσταση και η αξιοποίησή τους.
X. Δημιουργία κοινωνικών ιατρείων για τις ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, την Εκκλησία της Ελλάδος, του Γιατρούς χωρίς σύνορα και άλλους φορείς με αξιοποίηση των χώρων της ΝΑΦΘΑ.
XI. Δημιουργία Δημοτικών Λαχανόκηπων που θα δοθούν για αξιοποίηση σε ενδιαφερόμενους ευπαθών κοινωνικών ομάδων με κριτήρια κοινωνικοοικονομικά, σε περιοχές του Δήμου σε συνεργασία με ενώσεις Γεωτεχνικών και τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.