«Βασανίζομαι».
Ένα σύνθημα γραμμένο σε τοίχους, που ξεκίνησε από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και επεκτάθηκε σιγά-σιγά και σε...
άλλες περιοχές.
Ένα σύνθημα γραμμένο σε τοίχους, που ξεκίνησε από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και επεκτάθηκε σιγά-σιγά και σε...
άλλες περιοχές.
Κανένας δεν ήξερε τίποτα, παρά μόνο πως, από τη μια στιγμή στην άλλη, έβλεπαν στον τοίχο γραμμένη τη συγκεκριμένη λέξη.
«Σχολούσαμε από τη δουλειά μας και προσπερνούσαμε τον άδειο τοίχο... Την επόμενη μέρα ο τοίχος ήταν "σημαδεμένος" με το γνωστό σύνθημα» είπε μεταξύ άλλων στο protothema.gr ένας εργαζόμενος στην περιοχή της Πειραιώς, στο ύψος του Κηφισού.
Πειραιώς ύψος Κηφισού
Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου συνθήματος, είναι πως έχει αποκτήσει χαρακτήρα «κινήματος».
Λεωφόρος Συγγρού, Πειραιώς, Λεωφόρος Ηλιουπόλεως, Σταδίου, Λεωφόρος Βουλιαγμένης,
Ερμού, Κωνσταντινουπόλεως, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης είναι μερικά μόνο από τα σημεία που «βασανίζονται» από το γκράφιτι.
Κανείς δεν έχει δει, δεν έχει ακούσει τίποτα, κανείς δεν ξέρει ποιοι ή ποιος το έγραψε, γιατί το έγραψε, τι συμβολίζει, πού πρωτογράφτηκε, αλλά και γιατί ο δημιουργός παραμένει... κρυμμένος.
Ο εφημεριδοπώλης στην περιοχή των Χαυτείων Αιόλου και Σταδίου εμφανίστηκε προβληματισμένος για το πώς ανέβηκαν και έγραψαν ένα τόσο μεγάλο σύνθημα και τόσο
καλλιγραφικό: «Δεν ξέρω ποιος το έγραψε. Αλλά μου φαίνεται πολύ παράξενο το πώς το
γράψανε εκεί πάνω».
Διαστάυρωση Χαμοστέρνας και Πειραιώς
Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα... Το βέβαιο είναι πάντως πως ξεκίνησε περίπου πριν από τέσσερα χρόνια από τους δρόμους της Αθήνας και πλέον μπορεί να «περηφανεύεται» ότι υπάρχει σε όλη τη χώρα.
«Δεν μπορεί μια τόσο μεγάλη λέξη να την έγραψε ένας μόνος του σε μια νύχτα» ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος στην περιοχή του Υμηττού, όπου το «Βασανίζομαι..» γράφτηκε ξαφνικά στον τοίχο του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς κανένας να δει κάτι.
Καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία για το σύνθημα και το ρόλο του. Κάποιοι σε διάφορα φόρουμ στο Διαδίκτυο θεωρούν πως ο εμπνευστής του συνθήματος, το έγραψε έπειτα από ερωτική απογοήτευση, καθώς από μόνο του σαν λέξη δηλώνει πόνο, ενώ άλλοι εκτίμησαν πως δείχνει τη βασανισμένη ελληνική κοινωνία της κρίσης.
Σε στοά της Ερμού
«Πανικός» στο Ίντερνετ - Έγινε και θεατρικό έργο!
Γεγονός είναι πως το γκράφιτι έχει αποκτήσει διαστάσεις «κινήματος» αφού, αν κάποιος το ψάξει σε μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, θα εντυπωσιαστεί από τα αποτελέσματα της ανεύρεσης, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον επτά blogs και δύο σελίδες στον κοινωνικό ιστότοπο του Facebook, με τη μεγαλύτερη να έχει 124.309 like.
Και δεν είναι μόνο το Διαδίκτυο που έχει «γοητευτεί» από το σύνθημα, καθώς έχει απασχολήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο και έγινε θεατρικό έργο. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 2 Νοεμβρίου 2012 στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι και αφορά στη ζωή ενός νέου που προσπαθεί να ξεπεράσει τα καθημερινά εμπόδια που συναντάμε όλοι. Στην ουσία όλοι βασανιζόμαστε, εκφράζοντας έτσι τις σύγχρονες αγωνίες και ανησυχίες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέοι.
Σταδίου και Αιόλου
Ορισμένοι βέβαια το χαρακτηρίζουν απλώς street art (τέχνη του δρόμου), αν και στο χώρο τους ακόμα προσπαθούν να διαχωρίσουν τα συνθήματα από τις ζωγραφιές.
Το μεγάλο μυστήριο της ταυτότητας του δημιουργού του συνθήματος έχει απασχολήσει εφημερίδες, site, blogs, ακόμα και την Ελληνική Αστυνομία, χωρίς κανένας να ξέρει στα σίγουρα την αλήθεια ή έστω μια πραγματική πληροφορία, αφού ποτέ κανείς δεν έχει δει κάποιον ή κάποιους να το γράφουν.
Λεωφόρος Συγγρού 212-214
Πάντως, το σύνθημα γράφεται βράδυ, μάλλον με μεγάλο κοντάρι που χρησιμοποιούν οι μπογιατζήδες, ενώ όπου έχει «μπει», έχει ίδιο... γραφικό χαρακτήρα.
Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο σύνθημα έχει γεμίσει την Ελλάδα και πολλοί από εμάς που το βλέπουμε, αναρωτιόμαστε τι θέλει να μας πει.
Όσο για την ερμηνεία, κάπου στη μέση βρίσκονται πάντα όλα...
Λεωφόρος Ηλιουπόλεως-ΠΥΡ.ΚΑΛ