Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι σοκαριστικές φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβασαν νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος», στον λογαριασμό «Κολαστήριο Κορυδαλλού» του...
Twitter (@kolastirio).
Σ' ένα κατ' όνομα νοσοκομείο, στο οποίο όπως λένε οι καταγγέλλοντες «εκτίουν ποινή θανάτου», είναι στοιβαγμένοι 226 ασθενείς μολονότι η δυνατότητα φιλοξενίας δεν ξεπερνάει τους 60 ανθρώπους. Η επίβλεψη των αρρώστων, ορισμένοι από τους οποίους πάσχουν από βαριά νοσήματα, γίνεται από μόλις δύο γιατρούς.
Ο χώρος είναι βρώμικος, εγκαταλειμμένος, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, βασικά φάρμακα και υποδομή. Για παράδειγμα, κρατούμενος που είχε υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς κοιμόταν στον διάδρομο...
Μέχρι πρόσφατα, δε γινόταν κανένας διαχωρισμός μεταξύ των ασθενών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται βάσιμοι φόβοι για εξάπλωση της φυματίωσης, της ψώρας κι άλλων λοιμωδών νοσημάτων. Μόλις πρόσφατα, η νέα διευθύντρια αποφάσισε να υποβάλλονται σε εξετάσεις οι νέοι ασθενείς, ώστε να μη στοιβάζονται όλοι αδιακρίτως στους ίδιους χώρους.
Οι ασθενείς ζητούν τα αυτονόητα: να στελεχωθεί το ΝΦΚ με επαρκές προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και να περάσει επιτέλους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας όπως ορίστηκε με νόμο πριν από τέσσερα χρόνια.
Επίσης, είχαν ζητήσει την παρουσία της αρμόδιας εισαγγελέως η οποία δεν πήγαινε επειδή «είχε οικογένεια και φοβόταν» - πρόσφατα αντικαταστάθηκε. Η διάδοχός της, κ. Μαρία Τρουπή, αντιεισαγγελέας Εφετών Πειραιά, έχει πληροφορηθεί τα αιτήματα και έχει υποσχεθεί στους κρατούμενους - ασθενείς ότι θα «επεμβαίνει άμεσα κι ακαριαία».
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης από την πλευρά του, Μ. Σκανδάμης παρέλαβε τα αιτήματα των κρατουμένων και υποσχέθηκε άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα τα συμπεριλαμβάνει.
Το υπουργείο είχε στο μεταξύ καταθέσει τροπολογία η οποία και ψηφίστηκε, που προέβλεπε πως όσοι εκτίουν ποινές κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο, έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, νεφρού ή είναι οροθετικοί, μπορούν να αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την αποφυλάκισή τους, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.
Η τροπολογία, ωστόσο, κρίνεται ως ανεπαρκής καθώς αφορά ελάχιστους κι όπως επισημαίνουν οι κρατούμενοι εφόσον εξαιρεί έτσι κι αλλιώς όσους έχουν καταδικαστεί για «απεχθή αδικήματα», δε χρειάζεται να υπάρχει το πλαφόν της δεκαετούς ποινής.
Το θέμα έχει φτάσει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης που ζητάει την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.