Έξτρα εφάπαξ που φθάνει τις 200.000 ευρώ λαμβάνουν 150 υπάλληλοι του υπό εκκαθάριση Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης...
Ν. Μηταράκη. Όπως ανέφερε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ιδιωτικού ασφαλιστικού συμβολαίου, το οποίο όμως καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΠΕ, δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως εξήγησε, η συμφωνία των εργαζομένων του ΟΠΕ με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία είναι σε ισχύ από το 1989, με τις εισφορές να τις μοιράζονται οι εργαζόμενοι με τον ΟΠΕ. Όμως με συμφωνία μεταξύ υπαλλήλων και Οργανισμού το 2011, εν μέσω κρίσης και περικοπών των μισθών, προβλεπόταν ότι όλες οι εισφορές για το δεύτερο εφάπαξ θα επιβαρύνει τον ΟΠΕ, άρα το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, από τους 150 υπαλλήλους του ΟΠΕ οι 120 περίπου έχουν λάβει το εν λόγω εφάπαξ (σε κάποιους εκκρεμούν μερικές δόσεις), ενώ όπως είπε, το κράτος μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των καταβληθέντων κεφαλαίων.
Και τόνισε ότι από τη στιγμή που ο ΟΠΕ περνά στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι δυνατόν πλέον να μην ισχύσει το συμβόλαιο, ενώ αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο «να δει αν έχει φορολογηθεί σε κάθε έναν που έλαβε αυτό το ποσό τα τελευταία δέκα χρόνια, ως φόρο εισοδήματος στο 45%, αυτή η μισθολογική παροχή». Κατέθεσε εξάλλου σχετικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και μια επιστολή της Εθνικής Ασφαλιστικής (από 12 Σεπτεμβρίου 2013), όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν κονδύλια σε αυτό το ασφαλιστικό πρόγραμμα, και οποιαδήποτε παροχή δίνεται προς τους εργαζόμενους την πληρώνει 100% ο ΟΠΕ. «Το σημαντικό που τονίζω και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που καταθέτω, είναι ότι οποιαδήποτε καταβολή γίνεται από σήμερα και στο μέλλον, καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο» τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Πάντως, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΠΕ κατηγόρησε τον Ν. Μηταράκη για «αναληθή στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι «ο μέσος όρος του εφάπαξ είναι 80.000 ευρώ για 35 χρόνια υπηρεσίας». Όπως είπε: «Μάλιστα με τη ρύθμιση που έγινε το 2011, αυτά είναι σε βάθος χρόνου μέχρι το 2020. Άρα μιλάμε για 80.000 ευρώ μέσο όρο σε βάθος επταετίας. Το ποσό βέβαια, δεν είναι όπως είπατε, ότι δηλαδή 2% κατέβαλε ο εργαζόμενος και 98% ο εργοδότης. Είναι 40% και 60% αντίστοιχα».