Με επιστολή του από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν, εκφράζει τις απορίες του σχετικά με την απόδραση Ξηρού, που υποστηρίζει πως ήταν...
φυσικό επακόλουθο -όπως λέει ο ίδιος- της χαλαρής αντιμετώπισης που είχε στις φυλακές.Ο Γιωτόπουλος μέσω της επιστολής του που δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία", τυπικά ρίχνει τις ευθύνες της φυγής του Ξηρού στους υπουργούς και στην Aντιτρομοκρατική, ωστόσο μέσα από τα ερωτήματά του φαίνεται και μια «πικρία» για την ελευθερία κινήσεων που είχε το έτερο μέλος της 17Ν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης, γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του, αντί να τον τιμωρήσουν όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματά του, μεταφέροντάς τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία και ούτε θα αναλάμβαναν τέτοια ευθύνη. Η διαταγή ήρθε από τα πάνω. Από την αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ, και άρα από την κυβέρνηση που την εποπτεύει».
Παράλληλα, ο Γιωτόπουλος προχωρά σε συγκρίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε ο Χριστόδουλος Ξηρός και ένα ακόμη μέλος της 17Ν, ο Βασίλης Τζωρτζάτος: «Γιατί στις δύο άδειες του Βασ. Τζωρτζάτου με κατ' οίκον περιορισμό, έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του (τρία στο δρόμο και τρία στους παραδρόμους) και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο που ήταν σε χωριό δεν υπήρχε κανείς;». Ερώτημα που εύλογα δημιουργει απορίες για την διαφορετική εκτίμηση της αντιτρομοκρατικής στις δύο περιπτώσεις, αν ισχύουν φυσικά τα όσα ισχυρίζεται.
Ο φερόμενος ως ηγέτης της 17Ν κλείνοντας την επιστολή του αναρωτιέται: «Όλοι αυτοί οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης, αλλά και της CIA δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες;». Και καταλήγει με ένα ερώτημα που μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους: «Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του; Τίποτε».
Ο Γιωτόπουλος πάντως υποστηρίζει ότι η απόδραση Ξηρού αποτελεί μέρος ένος γενικότερου σχεδίου να κόψουν τις άδειες κρατουμένων κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ και κατ' επέκταση να τις καταργήσουν.
Με λίγα λόγια, μέσω της επιστολής του, είτε θεωρεί ότι ο Ξηρός είναι ένας ακίνδυνος τρομοκράτης, παρά το χθεσινό διάγγελμά του, υποβαθμίζοντας έτσι τον πρώην συνεργάτη του, είτε υποστηρίζει ότι υπήρξε συνωμοσία από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική για να αφήσουν τον Ξηρό να αποδράσει.
Ο «Λάμπρος», ο οποίος συνελήφθη το 2002 στους Λειψούς, όταν χρησιμοποιούσε το όνομα «Μιχάλης Οικονόμου», εξακολουθεί να αρνείται όλες τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί.
Υπενθυμίζει ότι ανάμεσα στα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν εναντίον του υπήρχε και ένα «τυφλό» δακτυλικό αποτύπωμα στο σπίτι των Λειψών, αλλά και στο εσωτερικό μίας γιάφκας.
Ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστηρίζει ότι δώδεκα χρόνια μετά, οι αρχές δεν βρήκαν τίποτε και συμπεραίνει : «…δεν υπήρχε κανένα αποτύπωμα. Ήταν κατασκευασμένο στοιχείο εναντίον μου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή από την ΕΥΠ…».