Ένας στους έξι εργαζόμενους στους Δήμους κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απόλυσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένταξης σε...
προγράμματα διαδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας.Αυτό μάλιστα θα συμβεί μέσα στο επόμενο διάστημα και αφορά το περίπου το 15% των εργαζομένων στους δήμους, ενώ το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να αγγίξει ουσιαστικά το 16,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, από τους 85.638 εργαζομένους που υπηρετούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού (ΟΤΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενδέχεται έως και 13.500 (δηλαδή περίπου το 15% του συνόλου) να πάρουν το δρόμο είτε της παύσης μισθοδοσίας - απόλυσης, είτε της «διαδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας».
Από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464 και το υπουργείο διαμηνύει πως «θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.».
Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνουν ότι 7.351 υπάλληλοι των δήμων από 389 νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) και δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν απογραφεί. Όσοι απ' αυτούς δεν απογραφούν μέχρι τα τέλη του Γενάρη - αρχές Φλεβάρη θα πάψουν αυτόματα να μισθοδοτούνται και, άρα, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα απολυθούν.
Τέλος εκτιμάται πως «θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000».