Στην κορυφή της πυραμίδας ανάμεσα σε 22 ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων.
που συνέταξε ο επιστημονικός υπεύθυνος της επιτροπής φορολογικών υποθέσεων της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.) Αναστάσιος Βάππας, αναφέρεται ότι η ακίνητη περιουσία στη χώρα μας υπερφορολογείται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το "Εθνος" στους φόρους κεφαλαίου, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με τρεις ετήσιους φόρους στην αστική ακίνητη ιδιοκτησία και μία από τις έξι χώρες που φορολογούν την αξία των ακινήτων αθροιστικά και όχι αυτοτελώς για κάθε ακίνητο. Επίσης η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας, 2% ετησίως.
Ακόμη, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή 10% με πρώτο το Βέλγιο (12,5%). Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο αντίστοιχος συντελεστής σπάνια υπερβαίνει το 5%, ενώ σε κάποιες δεν υπάρχει καθόλου φόρος μεταβίβασης.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο συντελεστής του 23% για τη μεταβίβαση νεόδμητων οικοδομών κατασκευής μετά το 2006, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Ουγγαρία (27%).
Σημειώνεται ότι οι σκανδιναβικές χώρες που έχουν μεγαλύτερο ΦΠΑ από την Ελλάδα (25%) δεν τον επιβάλλουν στις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες εξακολουθούν να εξαιρούνται εξ ολοκλήρου από αυτόν, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε Γερμανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, ο φόρος υπεραξίας που θα ισχύσει από 1/1/2014, θα είναι ο μοναδικός φόρος σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν προβλέπει οποιαδήποτε έκπτωση για δαπάνες σχετικές με το ακίνητο (ανακαίνιση, συντήρηση, έξοδα μεταβίβασης, έξοδα μεσίτη, τόκους στεγαστικών δανείων κλπ.), ενώ η Ελλάδα θα είναι μία από τις επτά χώρες που επιβάλλουν φόρο υπεραξίας ακόμα κι αν το ακίνητο πωληθεί πολλές δεκαετίες μετά την απόκτησή του.
Επίσης η Ελλάδα είναι μία από τις 10 χώρες που διατηρούν τον φόρο κληρονομιών και δωρεών στην περίπτωση των συζύγων και των τέκνων, όταν στα υπόλοιπα 12 κράτη ο φόρος αυτός έχει καταργηθεί, ο δε φορολογικός συντελεστής 5-10% βρίσκεται στον μέσο όρο των κρατών που διατηρούν αυτήν τη φορολογία.
Τέλος, αναφορικά με τη φορολογία εισοδήματος, η μελέτη αναφέρει ότι το νέο σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος των ακινήτων από το πρώτο ευρώ, σε συνδυασμό με τον συμπληρωματικό φόρο έως 3% που θα ισχύσει και για τη φετινή χρονιά και το τέλος χαρτοσήμου 3,6% που εξακολουθεί να ισχύει στην επαγγελματική στέγη και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 4%, φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τη βαρύτερη φορολόγηση του εισοδήματος από τα ακίνητα μαζί με την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.