Νέα κυβερνητική κρίση προκαλεί η αντισυνταγματική απομάκρυση 2.000 εργαζομένων του
Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο - όπως έχει δεσμευθεί προς...
την τρόικα. Η κυβέρνηση οδηγείται σε νέα εσωτερική κρίση, η οποία μπορεί να προκαλέσει παραίτηση/απομάκρυνση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, ή και σε ευρύτερο ανασχηματισμό. Αφορμή της οξύτατης εσωτερικής αντιπαράθεσης αποτελεί διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο και προβλέπει ότι καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων (αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων), βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, κυρίως συμβασιούχοι.
Η διάταξη αυτή - που χαρακτηρίσθηκε "απολύτως αντισυνταγματική" από την Ενωση Εργατολόγων νομικών - θα έχει τελικά εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα: Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν έγκριτοι νομικοί, αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων θα μπορούν να εκδοθούν πλέον μόνο για τυπικούς λόγους (μη έγγραφη απόλυση, μη καταβολή αποζημίωσης κλπ) και δεν θα εξετάζεται αν πρόκειται για καταχρηστική απόλυση.
Η ρύθμιση προτάθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, αλλά πρέπει να λάβει πράσινο φως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος αρνείται να την συνυπογράψει. Αντιρρήσεις αναμένεται ότι θα υπάρξουν και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, από την οποία υποστηρίζονται οι δύο υπουργοί.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας την αποδέχθηκαν χωρίς να υπεισέλθουν στο ζήτημα της συνταγματικότητας, θεωρώντας ότι δίνει λύση στο πρόβλημα της άμεσης απομάκρυνσης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Τώρα θα χρειασθεί μάλλον να ξεκινήσει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων και διαβουλεύσεων, όπου θα συμμετάσχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ την τελική απόφαση θα κληθούν να λάβουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Το πρόβλημα ανακύπτει σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει μία άλλη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με αντικείμενο τον ΦΠΑ εστίασης και τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ποιούς αφορά, ποιοί θα φύγουν
Στο πολυνομοσχέδιο το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή - αλλά είναι πλέον αμφίβολο, έχει ενσωματωθεί η επίμαχη διάταξη, η οποία προβλέπει ότι:
«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός εάν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως»..
Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνονται άμεσα όσοι συμβασιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα επανήλθαν στις θέσεις τους βάσει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων (ασφαλιστικών μέτρων), ενώ οι συμβάσεις τους έχουν λήξει.
Η Ενωση Εργατολόγων υποστηρίζει ότι η διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα. Την άποψη αυτή ασπάζεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ως δικηγορος ήταν δικεκριμένος εργατολόγος.
Σημειώνεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο κ. Ρουπακιώτης είχε εισηγηθεί την ακριβώς αντίθετη διάταξη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή. Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Την αιτιολογική έκθεση είχε υπογράψει μάλιστα ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος εισηγειται τώρα εκ διαμέτρου αντίθετη διάταξη, προσπαθώντας να λύσει τον "γόρδιο δεσμό" της μείωσης προσωπικού στο δημόσιο τομέα.
Αν τελικά περάσει η νέα διάταξη, η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει "αναίμακτα" το στόχο της, απομακρύνοντας μέχρι τον Ιούνιο 2.000 υπαλλήλους από το Δημόσιο και ΝΠΙΔ, χωρίς να γίνουν "επισήμως" απολύσεις. Θα φύγουν μόνον όσοι (πρώην) συμβασιούχοι επανήλθαν στις θέσεις τους προσωρινά, με αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.
Εργατολόγοι εκτιμούν ότι η διάταξη αφορά και περίπου 17.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν περάσει στην εφεδρεία και έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα.