Ο
πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πέθανε σε ηλικία 58 ετών μετά
από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Τι προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, το
ιστορικό της ασθένειάς του, οι πολιτικές επιπτώσεις του θανάτου του...
Ανακοινώνοντας το θάνατο του Τσάβες σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο αντιπρόεδρος της χώρας έκανε λόγο για στιγμές «βαθιάς θλίψης». «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.
Τι προβλέπεται μετά το θάνατό του
Με το θάνατο του βενεζουελανού προέδρου, το Σύνταγμα αναφέρει ότι το έθνος θα πρέπει να “προβεί σε νέες εκλογές” εντός 30 ημερών, και ότι ο αντιπρόεδρος πρέπει να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος. Η εκλογή είναι πιθανό να θέσει το Μαδούρο, τον οποίο ο Τσάβες είχε ορίσει ως πολιτικό διάδοχο του, εναντίον του Ενρίκε Καπρίλες, ένα νεαρό δημοφιλή κυβερνήτη μιας επαρχίας που ο Τσάβες νίκησε με δυσκολία στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Σύντομο ιστορικό της ασθένειας
Ο Τσάβες είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Ιούνιο του 2011, αλλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας του ήταν ιδιαίτερα μυστικοπαθής για την ασθένειά του, αρνούμενος να ανακοινώσει από το είδος του καρκίνου που έπασχε ή σε ποιο σημείο του σώματός του είχε εμφανιστεί η ασθένεια. Υπεβλήθη σε τρεις επεμβάσεις στην Κούβα, από τον Ιούνιο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2012, καθώς και σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, αλλά δεν δόθηκε ριζική λύση στο πρόβλημα υγείας του.
Στη συνέχεια, στις 8 Δεκεμβρίου, μόλις δύο μήνες μετά τη νίκη του επί του Καπρίλες και την επανεκλογή του, ο Τσάβες εξέπληξε το έθνος ανακοινώνοντας σε ένα ζοφερό τηλεοπτικό διάγγελμα ότι χρειάζεται ακόμη μια χειρουργική επέμβαση.
Η επέμβαση, η τέταρτη κατά σειράν, πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα στις 11 Δεκεμβρίου. Σκυθρωποί οι συνεργάτες του περιέγραψαν τη διαδικασία ως “περίπλοκη”, αναγνωρίζοντας ότι η κατάστασή του ήταν λεπτή. Τελικά ενημέρωσαν τη βενεζουελανική κοινή γνώμη για τις επιπλοκές, αρχικά αιμορραγία και στη συνέχεια μια σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες που προκάλεσε αναπνευστικό πρόβλημα.
Βοηθοί του κ. Τσάβες ανακοίνωσαν τελικά ότι ένας σωλήνας είχε τοποθετηθεί στην τραχεία του για να βοηθήσει την αναπνοή του, και ότι ως εκ τούτου είχε δυσκολία στην ομιλία. Επρόκειτο για τραγική ειρωνεία για έναν άνθρωπο που μιλούσε ακατάπαυστα, συχνά αυτοσχεδιάζοντας για ώρες, ρητορεύοντας, τραγουδώντας ή απαγγέλοντας ποίηση.
Εκτός από μία φωτογραφία με τις κόρες του, όσο ήταν στην Κούβα, ο Τσάβες είχε να εμφανιστεί δημοσίως από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη Βενεζουέλα επέστρεψε στα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι πολιτικές επιπτώσεις
O θάνατος του Τσάβες, ο οποίος κυριάρχησε επί 14 χρόνια στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας, προκαλεί έντονες αμφιβολίες για το μέλλον της σοσιαλιστικής επανάστασης του. Αλλάζει άρδην τις πολιτικές ισορροπίες στη Βενεζουέλα, τον τέταρτο μεγαλύτερο ξένο προμηθευτή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στη Λατινική Αμερική, όπου ο κ. Τσάβες ηγήθηκε μιας ομάδας εθνών με στόχο τη μείωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή.
Ο Τσάβες άλλαξε τη Βενεζουέλα με θεμελιώδεις τρόπους, ενισχύοντας και ενεργοποιώντας εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων, που παλαιότερα αισθάνονταν περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία.
Αλλά ο Τσάβες διεύρυνε επίσης την πόλωση στη βενεζουελανική κοινωνία. Ο θάνατός του είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή και μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στο έθνος του που θα προσπαθήσει να βρει το δρόμο του χωρίς αυτόν.