Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε πριν από λίγο η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά την αποκάλυψη ότι έχουν φτιάξει πισίνα και μπάρμπεκιου μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η αποκάλυψη...
από το "Πρώτο Θέμα" που έγραψε τα εξής
Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Με έγκριση της διοίκησης των φυλακών, προσωπική εργασία κρατουµένων που ελπίζουν µε αυτόν τον τρόπο σε καλύτερη µεταχείριση, αλλά και χρήµατα του Ελληνικού Δηµοσίου που υποτίθεται ότι πασχίζει να κόψει δαπάνες, οι Φυλακές Κορυδαλλού απέκτησαν τη δική τους πισίνα. Το έργο που ονοµάστηκε «κατασκευή ποτίστρας για ζώα και πτηνά» προφανώς λοξοδρόµησε στην πορεία χάρη στο αθάνατο ελληνικό δαιµόνιο και εξελίχθηκε σε µια ωραιό-τατη πισίνα για λίγους και εκλεκτούς, επενδυµένη µε πλακάκια, διαφορετικά επίπεδα και συστήµατα καθαρισµού νερού τελευταίας τεχνολογίας. Η πισίνα δεν στοίχισε µόνο σε χρήµα, αλλά οδήγησε και σε δύο αποδράσεις, καθώς δύο από τους κρατούµενους εργάτες που πήραν µέρος στην κατασκευή της, χρησιµοποίησαν τα µπάζα της εκσκαφής για να δηµιουργήσουν ράµπα και να περάσουν πάνω από τον τοίχο και να εξαφανιστούν!
Η εικόνα µιλάει από µόνη της και λέει όχι χίλιες αλλά πολλές χιλιάδες λέξεις για το πώς λειτουργεί τελικά το ελληνικό κράτος και πού πηγαίνει το δηµόσιο χρήµα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από την πίσω αυλή του Ψυχιατρείου των φυλακών. Μια αυλή φυλακής, που όµως έχει µετατραπεί σε… πολυτελές σπα για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το «εισιτήριο».
Πίσω από τους ψηλούς τσιµεντένιους φράχτες µε τα συρµατοπλέγµατα, ξεπροβάλλει η πισίνα στην οποία οδηγούν πετρόχτιστα µονοπάτια, ενώ λίγα µέτρα πιο πέρα βρίσκεται το χτιστό µπάρµπεκιου. Η καµινάδα του ξεπερνάει σε ύψος τον φράχτη των φυλακών και ενδεχοµένως προσφέρεται και ως πάτηµα προς την ελευθερία.
Τα απίστευτα όµως δεν σταµατούν εδώ. Στο έργο κατασκευής της πισίνας, που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, συµµετείχαν 20 «εθελοντές» κρατούµενοι που επιστρατεύτηκαν από τη διοίκηση του ιδρύµατος για να σκάψουν το χωµάτινο έδαφος της αυλής σε βάθος 2 µέτρων.
Η πισίνα, που έχει 4 µέτρα πλάτος και 8 µέτρα µήκος, διαθέτει τρία επίπεδα: ένα ρηχό (βάθους 1 µέτρου), ένα µεσαίο (βάθους 1,5 µέτρου) και ένα βαθύ σηµείο (βάθους 2 µέτρων) στη µεγαλύτερη επιφάνειά της. Οι εµπνευστές της πισίνας, πάντως, αποδεικνύουν µε τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόµη και µέσα στις φυλακές µπορεί να υπάρχει λεπτό γούστο και αίσθηση πολυτέλειας. Ετσι, για ακόµη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα έχει κατασκευαστεί ένας καταρράκτης υπερχείλισης για την ανακύκλωση του νερού, το οποίο διασχίζει ένα πετρόχτιστο ποταµάκι και καταλήγει σε µια µικρή λιµνούλα στη µία πλευρά της πισίνας. Μάλιστα στην πισίνα έχει τοποθετηθεί και φωτισµός, που σίγουρα διευκολύνει τις νυχτερινές βουτιές.
Το συνολικό κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στις 35.000 ευρώ -εφόσον υπάρχει οικοδοµική άδεια-, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια -κάτι που είναι και το πιθανότερο- το κόστος πέφτει στις 25.000 ευρώ.
Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι: Φτιάξαμε μια μικρογραφία χωριάτικης αυλής...
«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά διάνοια στην αλήθεια», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της 'Ενωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΕΣΥΕ).
«Για ότι έχει κατασκευασθεί στο «νεκρό» προαύλιο (πρώην σκουπιδότοπος) του ψυχιατρείου, το ελληνικό δημόσιο, ο δοκιμαζόμενος λαός μας, δηλαδή, δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ! Όλα έγιναν με την εργασία των κρατουμένων-εργαζομένων και τα λίγα χρήματα που απαιτήθηκαν για τα υλικά καταβλήθηκαν από την ΟΣΥΕ την πρωτοβάθμια ένωση των υπάλληλων του ψυχιατρείου και χορηγούς», αναφέρει ο συντάκτης της ανακοίνωσης και προσθέτει: «Είναι να απορεί κανείς, με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες κράτησης στο Ψυχιατρείο. Καλούμεθα να απολογηθούμε επειδή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να πάμε, δηλαδή, κάποια βήματα μπροστά την κοινωνία των φυλακών, να μη βλέπουμε πλέον τους κρατουμένους σαν αριθμούς και να «δικαιολογείται» κάθε χρόνο συγκεκριμένος αριθμός αυτοκτονιών».
«Τι κάναμε εμείς; Ότι έκανε το κράτος, πριν από χρόνια, με τη ΜΟΜΑ. Χωρίς να δαπανηθεί δεκάρα από τον κρατικό κορβανά, προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φυλακή-κάτεργο, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κρατούμενο ως συνάνθρωπο και όχι ως υποπόδιο. Είναι λάθος αυτό; Αν είναι, να το πληρώσουμε», υποστηρίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και προσθέτουν: «Αρνούμαστε όμως να δεχτούμε ότι οι φυλακές πρέπει να είναι ένας χώρος με σήμα κατατεθέν τα κάγκελα και μόνο αυτά. Φυσικά, δεν θα ασχοληθούμε με τα ψέματα των ρεπορτάζ, περί «αποδράσεων», περί «πισίνας» (η χρήση καθορίζει τον χώρο) και «νυχτερινής κολύμβησης» που υπαγόρευσαν κάποια υποκείμενα των μανδρών..».
Σύμφωνα με την άποψη των σωφρονιστικών υπαλλήλλων, «χωρίς να βάλει ούτε μία δεκάρα το δημόσιο, φτιάξαμε μια μικρογραφία χωριάτικης αυλής, με διάφορα ζώα και πτηνά κυρίως από την ελληνική πανίδα, μια ανάσα ψυχής και όχι αναψυχής».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτός ο χώρος, «ψυχής και όχι αναψυχής», όπως χαρακτηρίζεται, δεν είναι ακόμα προσβάσιμος στους κρατουμένους, ει μη μόνον οπτικώς. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εξηγούν ότι «βρίσκεται έμπροσθεν της εισόδου του καταστήματος και είναι απόλυτα οριοθετημένος με φράχτες. Παραπλεύρως από αυτόν διέρχονται η πάσης φύσεως επισκέπτες του καταστήματος , ιατροί, δικηγόροι, άλλοι επιστήμονες, παράγοντες της δημόσιας ζωής καθώς και οι συγγενείς των κρατουμένων» και συμπληρώνουν: «Φιλοδοξία μας είναι όταν ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας με την προσθήκη μιας μικρογραφίας εκκλησίας ,του Παρθενώνα, μιας «κούνιας» κι ενός «μύλου», να ζητήσουμε από το Υπ. Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να το εγκρίνει, ο χώρος αυτός, να γίνει χώρος συνάντησης για τους κρατουμένους κυρίως του α' και β' ορόφου, όταν θα έχουν επισκεπτήριο με τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 10 ετών».
Τι απαντά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Για τις ελληνικές φυλακές τα έχουμε δει και τα έχουμε ακούσει όλα.
Πράγματα που ξεπερνούν την φαντασία και δεν έχουν ποτέ διαψευστεί. Αλλά αυτό που αποκαλύφθηκε στο σημερινό ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ξεπερνά κάθε πρόβλεψη και κάθε φαντασία. Δηλαδή πισίνα μέσα σε φυλακές!
Πραγματικά, αυτή την φορά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους!
Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πολλούς κρατουμένους των φυλακών χρειάζονται βελτίωση. Όλοι ξέρουμε την πραγματικότητα. Κελιά των τεσσάρων στα οποία στοιβάζονται 20 άνθρωποι υπό άθλιες συνθήκες.
Τι λογική όμως εξυπηρετεί τώρα μία πισίνα η οποία προφανώς «χαρίζεται» σε προνομιούχους για να νιώθουν βασιλιάδες ακόμη και πίσω απ' τα κάγκελα; Αυτή είναι μια ιστορία που θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Αραβαντινός.
Στη φυλακή είναι γνωστό ότι μπορείς να αγοράσεις τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα -σαν αυτό που βρήκαν στο χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου- μέχρι τηλεοράσεις και ατομικά ψυγεία.
Πώς θα επιλέγονται αυτοί που θα χρησιμοποιούν την πισίνα; Με ποια λογική σωφρονισμού και με τι αντίτιμο θα «χορηγούν» και πισίνα στους έχοντες και κατέχοντες κρατουμένους;
Αυτοί που έδωσαν την άδεια κατασκευής της πισίνας -αν υπάρχει- θα πρέπει να μας εξηγήσουν πώς προωθεί την προσπάθεια σωφρονισμού των φυλακισμένων η κατασκευή πισίνας μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού!
Ελπίζουμε να μην εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτό που βλέπουν τα μάτια μας είναι κάτι διαφορετικό απ' αυτό που πραγματικά έχει κατασκευαστεί. Να μην ισχυριστούν δηλαδή ότι μία πισίνα τριών επιπέδων με πλακάκια και σύστημα ανακύκλωσης νερού είναι στην πραγματικότητα ποτίστρα για... παπάκια.
Γιατί αν πράγματι είναι ποτίστρα για παπάκια, τότε είναι η εντυπωσιακότερη και πιο πολυτελέστερη «ποτίστρα» που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Θα πρέπει να απαντήσουν ακόμη με ακρίβεια, αναλυτικά και με παραστατικά πόσο κόστισαν οι εργασίες, ποιοι τις πλήρωσαν, και πόσα χρήματα έβαλε ο σύλλογος των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Κι αν το έργο δεν έχει άδεια απ' την πολεοδομία τότε μιλάμε για μια καραμπινάτη παρανομία και πρέπει να επέμβει άμεσα ο εισαγγελέας.
Τέλος, ως προς τις αναφορές του κ. Αραβαντινού για έργα που βελτιώνουν την ζωή των κρατουμένων, καλό θα ήταν να απαντήσει ο ίδιος και η επιστημονική επιτροπή των φυλακών ποιοι ψυχικά νοσούντες κρατούμενοι και υπό ποιες προϋποθέσεις ασφαλείας επιτρέπεται να κολυμπούν στην πισίνα, ποιοι είναι οι προνομιούχοι που έχουν πρόσβαση στην πισίνα, στο μπάρμπεκιου και το υπόλοιπο... spa του κ. Αραβαντινού και αν τέλος ενημερώθηκε ποτέ το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι στην Ελλάδα της κρίσης και της φτώχειας ο κ. Αραβαντινός και η παρέα του έφτιαξαν πισίνα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού!