Latest News

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οι πανηγυρισμοί των φελλών στην Κοραή


Μπορεί σαμπάνιες να μην άνοιξαν στον 7ο όροφο του κτιρίου της πλατείας Κοραή για τη ρύθμιση των δανείων του Δήμου Πειραιά, αλλά ακούστηκε ο ήχος των φελλών που πανηγύριζαν για...

... τη νέα μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής. Αν και όπως παραδέχεται ο ίδιος ο δήμαρχος, τελικά δεν έγιναν δεκτά ούτε τα μισά απ' όσα ζητούσαν απεγνωσμένα για να μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των παλαιών δανείων.  
Απλά δόθηκε μια ανάσα στο Δήμο και τον απαλλάσσει από το καθημερινό άγχος, για το αν θα μπορεί να πληρώνει τους δημοτικούς υπαλλήλους ή όχι. Κι αυτό γιατί μειώθηκε κατά 7 εκατομμύρια ευρώ ( από 17 εκατ. στα 10 εκατ. ευρώ) η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση, που θα πληρώνει ο Δήμος.  Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία, τους όρους για τη ρύθμιση των δανείων, που είχε συνάψει παλιότερα ο Δήμος, σύμφωνα με την πρόταση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος ανέφερε πως είχαν ζητήσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 25 χρόνια, τη μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος, χωρίς προαπαιτούμενα και κηδεμονίες.  Εξήγησε πως το δάνειο των 140 εκατ. ευρώ, είχε δύο υποσύνολα: ένα ύψους 82 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει σχετικά χαμηλό επιτόκιο 5% και έληγε σε 16 χρόνια και τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ ήταν διάφορα δάνεια, με επιτόκιο μέχρι και 12% και έληγαν σε 5, σε 10, σε 15 χρόνια, με αποτέλεσμα το άθροισμα των ετήσιων τοκοχρεωλυτικών δόσεων να είναι 17 εκατ. ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση, για το μεγάλο δάνειο των 82 εκατ. ευρώ έμεινε το επιτόκιο του 5% για τα 16 χρόνια και μετά τα 16 μέχρι τα 25 χρόνια, να είναι κυμαινόμενο. Για τα άλλα 62 εκατ. ευρώ η αποπληρωμή θα γίνει επίσης στα 25 χρόνια και με επιτόκιο 6%.
 Επίσης όπως ομολόγησε ο δήμαρχος, ίχαμε ζητήσει ακόμη περίοδο χάριτος τουλάχιστον 3 ετών, αλλά κατά προτίμηση 5 ετών. Αυτό δεν το πετύχαμε. Έδωσαν  μόνο ένα χρόνο και αφορά μόνο το κεφάλαιο".
@Με άλλα λόγια, το οικονομικό πρόβλημα παραμένει για το Δήμο Πειραιά, που είναι ένας από τους πιο υπερχρεωμένους σ' όλη τη χώρα. 
Άντε στην υγειά μας, ρε παιδιά