Το Σαρακοστιανό τραπέζι είναι απολαυστικό, αλλά η επιλογή των κατάλληλων τροφίμων είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, αφού απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερη προσοχή, πριν βγούμε για ψώνια στην αγορά. Έτσι, λοιπόν, λίγο πριν το στρώσιμο του σαρακοστιανού τραπεζιού, ο "ράμπο" των Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης (Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος) υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, θέλοντας να μας διαφυλάξει από τρόφιμα που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και όσο και τα...
...απαιτούμενα επίπεδα ποιότητας.
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος συστήνει:
OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων. Υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος,την τιμή και την χώρα προέλευσης.
• Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή
• Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά
• Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα
• Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή
• Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
• Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά
• Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα
• Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή
• Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
Χαρακτηριστικά φρεσκότητας οστρακοειδών
(μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)
• Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά
• Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη
• Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο
• Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα
• Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
• Η επωνυμία της επιχείρησης
• Το είδος των οστρακοειδών
• Η ημερομηνία παραγωγής
• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης
• Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη
• Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο
• Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα
• Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
• Η επωνυμία της επιχείρησης
• Το είδος των οστρακοειδών
• Η ημερομηνία παραγωγής
• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης
Χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων
(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)
• Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη
• Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα
• Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»
• Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια
• Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη
• Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος
• Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα
• Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.
• Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα
• Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»
• Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια
• Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη
• Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος
• Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα
• Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.
Κονσέρβες
Όταν αγοράζουμε κονσέρβες θα πρέπει να προσέχουμε:
• Την ετικέτα της κονσέρβας. Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή
• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης
• Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες
Επίσης
Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
•Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
•Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι καλοψημένη...
• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης
• Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες
Επίσης
Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
•Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
•Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι καλοψημένη...