Είναι ξεκάθαρο ότι "Reportaz Net" τάσσεται υπέρ του διαχειριστικού ελέγχου και χαιρετίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι υπέρ της διαφάνειας, κυρίως όταν αφορά δημόσιο χρήμα. Θεωρούμε πως όταν κάποιος περνάει από μια δημόσια θέση ευθύνης, θα πρέπει να ζητάει ο ίδιος με την ολοκλήρωση της θητείας του έλεγχο στα πεπραγμένα του, για να μην υπάρχει ίχνος υπόνοιας για κακοδιαχείριση. Απορούμε λοιπόν, πως η κίνηση του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο από το 2002 έως το 2010 δέχεται κριτική. Ακόμα και για επικοινωνιακούς λόγους να το κάνει, θα φανεί και θα κριθεί. Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση για την...
...πρωτοβουλία του Βασίλη Μιχαλολιάκου να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο, ήρθε από τον τ. αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάκη Αβραμίδη, ο οποίος ανοίγει το διάλογο για τον έλεγχο αιρετών σε θέσεις-κλειδιά. Λέει λοιπόν ο Τάκης Αβραμίδης:
"Σχετικά με τον έκτακτο Διαχειριστικό έλεγχο που πρόκειται να ζητήσει ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/1 ,για την περίοδο 2002-2010 έχω να δηλώσω τα παρακάτω :
1.Είναι γνωστό ότι έκτακτο Διαχειριστικό έλεγχο μπορεί να διατάξει ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (άρθρο 169 Ν.3463/2006),καθώς και η Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μετά από αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών ή του Γ.Γ Περιφέρειας (άρθρο 168 Ν.3463/2006) και ασφαλώς θα μπορούσε να ζητηθεί και από τον ίδιο το Δήμαρχο χωρίς να απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού δεν εμπίπτει στις ισχύουσες αρμοδιότητες του.
2. Αναφορικά με την περίοδο της Αντιδημαρχίας μου στα οικονομικά του Δήμου Πειραιά (18/1/2009-1/4/2010) όλες οι δαπάνες του Δήμου υπήχθησαν στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο διενέργησε σύμφωνα με τη νομοθεσία που το διέπει και θεώρησε όλα τα σχετικά εντάλματα πληρωμών που είχα υπογράψει. ( Υπήρχαν δηλαδή εγγεγραμμένες σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Δήμου, τηρήθηκε η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία του λογιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων και ήταν πλήρη όλα τα δικαιολογητικά των δαπανών).
3. Συμπαρατάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του οποιοδήποτε έλεγχου στα οικονομικά του Δήμου Πειραιά, αλλά παράλληλα θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να εντάσσεται στην λογική της επικοινωνίας και μόνον.
Πρωταρχικό καθήκον για τη Διοίκηση Β. Μιχαλολιάκου θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων εσόδων για τον Δήμο (Ο.Λ.Π, ΠΥΡΓΟΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ,κ.λ.π)και όχι η πρόσκαιρη και χωρίς καμία ουσία απόπειρα
εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, αφού ο Δήμος θα χρεωθεί σύντομα με νέο δάνειο ύψους 4.672.707,87 ευρώ. Τέλος υπενθυμίζω ότι αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου την περίοδο 2002-2006 ήταν ο σημερινός Αντιδήμαρχος οικονομικών και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Αναστάσιος Κάρλες".
@Πάγια θέση μας είναι, πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία ξεδιαλύνει τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης δημόσιου χρήματος είναι όχι απλά καλοδεχούμενη, αλλά επιβεβλημένη.