Latest News

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Το πάρτι των κλακαδόρων τελείωσε


Ούτε φίλοι και συγγενείς δεν πατάνε πλέον στα προεκλογικά κέντρα των υποψήφιων δημάρχων Πειραιά στο κέντρο της πόλης, με τους εκλεκτούς των κομμάτων για τον δημαρχιακό θώκο, ν' αναπολούν τις εποχές, όπου οι εκλογές ήταν πράγματι "γιορτή των κλακαδόρων". 
Τότε που οι ψηφοφόροι συνωστίζονταν στα...
... λεγόμενα "προεκλογικά σπιτάκια" τους, είτε για να ενημερωθούν, είτε για να πάρουν ψηφοδέλτια για τους συγγενείς και τους φίλους, είτε για να δηλώσουν με την παρουσία τους ότι στηρίζουν τον φέρελπη δήμαρχο.
 Τότε που όλοι κολλούσαν το αυτοκολλητάκι με τη φάτσα του υποψήφιου δημάρχου στο πέτο τους και το  μόστραραν περιχαρής στα καφέ της πλατείας Κοραή. Μια ιδιότυπη μανία να δείξουν ότι κάπου ανήκουν...
Ακόμα και σε μια ρετουσαρισμένη φάτσα στο πέτο. Και πάντα στο σημείο της καρδιάς.
 Πάνε αυτές οι εποχές. Αν δεν με πιστεύεις πήγαινε μια βόλτα στην Κοραή και πέρνα από τα προεκλογικά κέντρα, που έχουν στριμώξει τα "αυθαίρετά" τους οι δημοτικές παρατάξεις. Δυο, βία τρία άτομα -και αυτά του συνδυασμού- να κοιτούν αμήχανοι τους περαστικούς και κάθε λίγο και λιγάκι να βγαίνουν για να τακτοποιούν τις άθικτες έτσι κ αλλιώς προεκλογικές εξαγγελίες των υποψήφιων, τις οποίες τύπωσαν σε illustration χαρτί και κανένας δημότης δεν το παίρνει ούτε καν για να το διαβάσει στο λεωφορείο. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι τσάμπα! Και να μουσικές, και να φώτα, και να video wall με τον υποψήφιο να επαναλαμβάνει πόσο αυτοδημιούργητος είναι & πως αγαπάει τον Πειραιά τόσο ώστε να....θυσιάζεται με την κάθοδό τους στις εκλογές. Και ενώ η φωνή του Νταλάρα από το ένα εκλογικό κέντρο συγκρούεται στο ηχόχρωμα της Αρβανιτάκη  από το διπλανό εκλογικό κέντρο, και ενώ τα κομματόσκυλα σε ρόλο ντελάλη, διατρανώνουν με τη ντουντούκα κρυμμένοι σε ένα βανάκι μια προεκλογική συγκέντρωση, αντιλαμβάνομαι χωρίς ίχνος αμφιβόλίας, γιατί τα προεκλογικά σπιτάκια είναι άδεια. 
Γιατί λείπει το όραμα, το νέο, το διαφορετικό. Κυρίως όμως, λείπει η ελπίδα για το αύριο. Γιατί ο κόσμος χρειάζεται κίνητρο για να... ελπίζει. Και όσο οι "σωτήρες" μας δεν δίνουν ελπίδα στους δημότες, θα μένουν μόνοι στα ερηπωμένα από ζωή προεκλογικά τους κέντρα, συντροφιά με τις μουσικές του Νταλάρα, της Αρβανιτάκη, της Γαλάνη. Άντε και στο τσακίρ κέφι Πορτοκάλογλου και Τσαλιγοπούλου! Καλή επιτυχία....στις επόμενες  δημοτικές εκλογές "σύντροφοι". 
Και ναι, το "σύντροφοι" είναι ξεκάθαρα ειρωνικό.