Latest News

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009


Δημήτρης Καρύδης (15.636 ψήφοι)
[Εθνικές εκλογές 2007: (12.614)

Η στήριξη του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή στην Α΄ Πειραιά Δημήτρη Καρύδη απο τους μηχανισμούς του δήμου Πειραιά και προσωπικά απο τον ίδιο τον δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα, λέγεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην «ενίσχυση» του βουλευτή της Α΄ Πειραιά. Ανεξάρτητα απο τους ψιθύρους που ακούγονται ότι ο Φασούλας είχε υποσχεθεί στον Καρύδη στήριξη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο Καρύδης δούλεψε συστηματικά τα τελευταία 2 χρόνια, είχε έντονη παρουσία στα δρώμενα του Πειραιά & των νησιών και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά, που εξέφραζε συστηματικά άποψη για όλα όσα απασχολούν την εκλογική του Περιφέρεια. Μοναδική σκιά η περιπέτεια με τον γιο του...


Μανόλης Μπεντενιώτης (15.283 ψήφοι)
[Εθνικές εκλογές 2007: (15.216)

Η «παλιά καραβάνα» του πράσινου ψηφοδελτίου, ο Μανόλης Μπεντενιώτης, ήταν απο τους υποψήφιους που η εκλογή του θεωρείτο δεδομένη εξ αρχής. Άλλωστε, ο Μπεντενιώτης έχει σταθερή «δεξαμενή» ψηφοφόρων που δύσκολα θα «παρατρατούσαν» προς άλλο υποψήφιο. Ο τ. υφυπουργός, όμως, βλέποντας τα φρέσκα πρόσωπα του ψηφοδελτίου και γνωρίζοντας από εκλογικές αναμετρήσεις, έθεσε σε...λειτουργία μηχανισμούς που άγγιξαν ακόμα και κλιμάκια του δήμου Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση ο Μανόλης Μπεντενιώτης διατήρησε τις δυνάμεις του στο ακέραιο, απολαμβάνοντας την εκλογή του, έστω και στην δεύτερη θέση.

Έλλη Ντεντιδάκη (14.288)
[Εθνικές εκλογές 2007: (11.879)

Αναμφισβήτητα η Έλλη Ντεντιδάκη ήταν η μεγάλη άτυχη της ανατρεπτικής εκλογικής αναμέτρησης στην Α΄ Πειραιά, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όταν οι έδρες που «έβγαζε» η Α΄ Πειραιά ήταν τρεις, με την εκλογή της να θεωρείται σίγουρη. Αν και ήταν μια «ανάσα» μακριά απο την επικράτηση της, δεν κατάφερε να καθίσει στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Παρόλα αυτά, η Ντεντιδάκη βγήκε σαφώς ενισχυμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2007 (κατά 3.500 ψήφους). Καθόλου άσχημα δηλαδή, για μια υποψήφια που έχει ως παρακαταθήκη την «προίκα» του ονόματος της (ο πατέρας της είναι ο Αντώνης Ντεντιδάκης τ. ΥΕΝ). Μπορεί, λοιπόν, οι «μηχανισμοί Ντεντιδάκη» να λειτούργησαν, αλλά δεν ευδοκίμησαν για ενα «ευτυχές» φινάλε.

Δάφνη Μπόκοτα (7.862)
Χαρακτηριστική περίπτωση celebrity, η γνωστή δημοσιογράφος και αντιδήμαρχος διεθνών & δημοσίων σχέσεων του δήμου Πειραιά Δάφνη Μπόκοτα επιβεβαίωσε την άποψη οτι δεν φτάνει (τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικών εκλογών) το «λαμπερό» όνομα και το «φαντεζί γκλίτερ» της δημοσιότητας για να επικρατήσει σε μια κρίσιμη εκλογική αναμετρηση (σ.σ.Θυμίζουμε την περίπτωση της Βίκυ Λέανδρος στις εκλογές του 2007, που είχε περίπου τη ίδια κατάληξη σε επίπεδο σταυροδοσίας). Πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές και με σύντομη προεκλογική περίοδο, η Δάφνη στηρίξε την παρουσία της στη διάσημη απο τη Eurovision τηλεπερσόνα της, αγνοώντας τα κοινωνικοπολιτικά, κατά βάση, κριτήρια των ψηφοφόρων. Αν κι είχε μια «αέναη» στήριξη απο το μηχανισμό του δήμου Πειραιά, πιθανόν να λάμβανε περισσότερες ψήφους αν δεν είχε παρελάσει απο τα πάνελ όλων των μεσημεριανών εκπομπών, μιλώντας για τι άλλο; Για τη Eurovision!


Δημήτρης Κατσικάρης (6.770)
[Εθνικές εκλογές 2007: (6.336)

Δεύτερη φορά υποψήφιος, ο δημοσιογράφος και εκδότης του Πειραιά Δημήτρης Κατσικάρης χαρακτηρίζεται ως μια απο τις πλέον αδύναμες πολιτικά υποψηφιότητες με ελάχιστη επιρροή στο εκλογικό σώμα. Η χαμηλή επιδόση του, συζητιέται έντονα, καθώς είχε το αβαντάζ του μηχανισμού συσπείρωσης του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ο οποίος με δημόσια δηλωση του καλούσε τους ψηφοφόρους να τον «σταυρώσουν». Επιπροσθέτως, ο πειραιώτης δημοσιογράφος διέθετε τα έντυπα του, κάνοντας υπερβολική αυτοπροβολή. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως «αγκάθι» στη μη- εκλογή του υπήρξε η απόσπασή του στο γραφείο του «γαλάζιου» τ. υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, επειτα απο δικό του αίτημα. Φαίνεται πως αυτό ήταν αρκετό για τους ψηφοφόρους. Κι όχι άδικα...



Γιώργος Μπενέτος (6.589)
[Εθνικές εκλογές 2007: (4.774)]

Αξιοπρεπής ήταν η παρουσία του Γιώργου Μπενέτου, ο οποίος κατέβηκε στην εκλογική «αρένα» χωρίς πολλά λόγια και χιλιοειπωμένες εκφράσεις που κουράζουν. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά αν και χαμηλών τόνων, βγήκε ενισχυμένος κατά 1.900 ψήφους περίπου, χωρίς να διαθέτει ιδιαίτερους μηχανισμούς, πέρα απο την στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου που ηγείται.


Κώστας Ρεσβάνης (4.796)
Αναμφίβολα η υποψηφιότητα του Κώστα Ρεσβάνη κρύβει πλούσιο παρασκήνιο ως προς την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Και αυτό γιατί ο Ρεσβάνης διεκδίκησε την ψήφο των Πειραιωτών με τις δικές του δυνάμεις, χωρίς κρυφές ή φανερές συμμαχίες. Στήριξη απο τον 7ο όροφο της πλατείας Κοραή δεν είχε και όπως είναι λογικό, η περιορισμένη ενίσχυσης του δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα (αν και τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητά Ρεσβάνη στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση στο Ν.Φάληρο) δημιούργησε «κραδασμούς» στη δυναμική της υποψηφιότητας του. Ο ίδιος αποτέλεσε απο την αρχή αουτσάιντερ, καθώς ήταν μια υπολογίσημη υποψηφιότητα, αλλά οι συνθήκες και η «μοναχική του πορεία» κατά την προεκλογική περίοδο δεν άφησαν πολλά περιθώρια ελπίδας.


Λάζαρος Αλεξανδρίδης(3.992)
Τελευταίος στη σταυροδοσία ο Λάζαρος Αλεξανδρίδης, αντινομάρχης Οικονομικών της νομαρχίας Πειραιά, είχε καταθέσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος μήνες πριν την ανακοίνωση των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτώβρη, αλλά το όνομά του ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή. Ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος και χωρίς καμία βοήθεια απο τη νομαρχία Πειραιά, όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του, η πορεία του στη σειρά κατάταξης ήταν προδιεγεγραμμένη. Ο ίδιος έτρεξε πολύ το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό και δεν εισέπραξε το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούσε.