Αν κάποιος παρακολουθούσε στην πολυσυζητημένη παρουσίαση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», τότε μάλλον θα έφευγε πιο μπερδεμένος με περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις και σίγουρα..
όχι σοφότερος.Το λεγόμενο «Blue Lab» χώρεσε να στεγαστεί στον 5ο όροφο ενός κτηρίου στη διασταύρωση των οδών Μαυρομιχάλη και Κάστορος, λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά.
Η φιλόδοξη δράση είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και υλοποιήθηκε από τον Δήμο Πειραιά.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια ιδέα που "έτρεξε" με πάθος, όταν ήταν εντεταλμένος σύμβουλος ο Πέτρος Κόκκαλης και χρηματοδοτήθηκε ύστερα από προσπάθειες του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, οι οποίοι απουσίαζαν από τη σημερινή παρουσίαση. (Απορία, καλά προσκλήθηκαν και δεν πήγαν ή δεν καλέστηκαν καν καθώς κρίθηκε πως δεν είναι απαραίτητη η παρουσία τους;)
Ο σχετικός διαγωνισμός διεξήχθη τον Οκτώβριο 2018 από το Δήμο Πειραιά και κατατέθηκε μόνο μια προσφορά, η οποία έγινε αποδεκτή και κατακυρώθηκε το έργο στην εταιρεία Planet Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.(Απορία, καλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες για ένα πρόγραμμα ύψους 1.800.000 ευρώ ή συνέβη κάτι άλλο;)
Στην παρουσίαση από τις δηλώσεις του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, της Αντιπεριφερειάχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, αλλά και του Προέδρου του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, αποκαλύφθηκε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτει μόνο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου και μετά θα πρέπει να βρεθούν νέοι πόροι για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του είτε από την Περιφέρεια Αττικής είτε από το Δήμο Πειραιά είτε από άλλη πηγή χρηματοδότησης.
(Απορία, καλά πόσα είναι τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του Κέντρου με δεδομένο ότι θα προσφέρει κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες όπως σεμινάρια κλπ και όχι χρηματοδότηση σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες στη Γαλάζια Οικονομία;)
Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι οι νέοι θα πρέπει να μάθουν την ύπαρξη του Κέντρου προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε επιλεγμένες θεματικές της Γαλάζιας Οικονομίας που συνδυάζονται με την έξυπνη εξειδίκευση και παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης/απασχόλησης.
(Απορία, καλά ποιο είναι το συνολικό κονδύλι για την προβολή του Κέντρου και πως αυτό θα μοιραστεί στα ΜΜΕ ώστε να γίνει γρήγορα γνωστό ιδίως στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά;)
Αυτές είναι οι πρώτες απορίες για το λεγόμενο «Blue Lab» από την παρουσίαση του Δήμου Πειραιά και τέλος αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει με το άλλο Κέντρο Καινοτομίας που προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκταση στα πρώην Λιπάσματα στη Δραπετσώνα. Ακόμη κι αν ο Πειραιάς "πλημμυρίζει" από την καινοτομία στη Γαλάζια Οικονομία, μάλλον θεωρείται (και είναι) υπερβολή να λειτουργήσουν δύο Κέντρα δίπλα δίπλα σε γειτονικές περιοχές...
@ Αυτές τις απορίες ίσως να μην τις είχε κανείς, εάν μετά τις δηλώσεις, δινόταν ευκαιρία στους δημιογράφους να κάνουν σχετικές ερωτήσεις, και όχι προχωρήσουν στην... καινοτομία να τους ξεναγήσουν στις αίθουσες με τον εξοπλισμό του «Blue Lab», κάτι που μπορεί να είχε ενδιαφέρον για έναν... τουρίστα, αλλά μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να βγει κάποια είδηση!