Latest News

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ - Απορίες για το master plan της ΟΛΠ Α.Ε.

Προσωρινά αναβλήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η  συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για σήμερα με θέμα την «Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».


Το υπουργείο  Πολιτισμού σημειώνει ότι «με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά» 

Παράλληλα, το υπουργείο επιμένει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου  «δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία».

Η  ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ
«Αναφορικά με την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του master plan Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της πρότασης κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει για τα ακόλουθα:
α. Σύμφωνα με την απόφαση της 78ης/19.2.2019 συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) θα εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εναρμονιστεί με τυχόν παρατηρήσεις τους.
β. Δεδομένου ότι το master plan συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, κατά τον Ν. 3028/2002, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.
γ. Το master plan του ΟΛΠ σχετίζεται με χώρους που περιέχουν αρχαιότητες στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαλαμίνα έχει οριοθετηθεί στο παρελθόν (Αμπελάκια – Κυνόσουρα), ενώ η κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά είναι σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά υπάρχουν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αρχαιοτήτων.
δ. Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμμάτισε την εξέταση στην ίδια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 5ης Μαρτίου 2019 τόσο του master plan του ΟΛΠ όσο και της πρότασης κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, η οποία έχει καταρτιστεί από τις υπηρεσίες του.
ε. Η εν λόγω πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης έχει γνωστοποιηθεί στους εμπλεκόμενους φορείς από τον Οκτώβριο 2018, ενώ η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάλεσε σε συνάντηση τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία προσήλθε μόνο ο ΟΛΠ.
στ. Με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά.
ζ. Πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού.
η. Η ίδια διαδικασία εξέτασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση της χωρικής ρύθμισης και της πρότασης κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου ακολουθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στην περίπτωση του Ελληνικού. Με αυτή τη διαδικασία όχι μόνο δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στην επένδυση του Ελληνικού, παρά τον μεγάλο θόρυβο που είχε αναίτια προκληθεί, αντίθετα η τήρηση του νόμου τη θωράκισε θεσμικά.
θ. Υπενθυμίζεται για πολλοστή φορά ότι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα.
ι. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία».

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ-ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΛΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΤΗ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!

Δεν θα εξεταστεί τελικά την Τρίτη, 5 Μαρτίου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε εγγράφως τη Δευτέρα ο ΟΛΠ και ζητούσε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, προκειμένου να έχει χρόνο για να καταθέσει τις απόψεις του.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και εξηγεί αναλυτικά γιατί είχε μπει προς συζήτηση στο ΚΑΣ τόσο η πρόταση της κήρυξης όσο και το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραια ...


Οι απορίες των Ενεργών Πολιτών Πειραιά

Αυτή τη φορά όμως, η δημόσια επίθεση στους αρχαιολόγους δεν ξεκινά από την COSCO, αλλά από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη, ενώ βρίσκει σύμφωνο και τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά κ. Ν. Μπελαβίλα! Είναι απορίας άξιον, δεν γνωρίζουν το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου; Κι αν δεν το γνώριζαν πριν, μετά την υπόθεση «Ελληνικό» δεν το έμαθαν;


Είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Μπελαβίλας που τότε ζητούσε την εφαρμογή του, ξαφνικά το «ξέχασε» μόλις βρέθηκε αυτό να αφορά την περιοχή στην οποία κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος. Τα άρθρα των νόμων ερμηνεύονται κατά το δοκούν, με βάση το αν ψάχνει κανείς εκλογική πελατεία ή όχι;

Είναι απορίας άξιον πώς ο Δήμαρχος Πειραιά κάνει συνέντευξη τύπου και λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί ο Δήμος για την επικείμενη κήρυξη, ενώ η πρόταση κήρυξης των αρχαιοτήτων κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (και στον Δήμο) από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

Είναι απορίας άξιον, τέλος, πώς όλοι οι παραπάνω μαζί ισχυρίζονται ότι είναι αντίθετοι με το Master Plan της COSCO για τον Πειραιά, αλλά τώρα ξαφνικά ξεκίνησαν «ανένδοτο» κατά της κήρυξης των αρχαιοτήτων, της βασικής παραμέτρου που μπορεί να χαλάσει τα σχέδια της COSCO για τα Mall και τις τερατώδεις προβλήτες στην περιοχή του Πειραιά...»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ