Από τον Κύρο Παληκάρη
Σε μια απίστευτη αυτοκριτική προχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος "τα είπε όλα" μιλώντας στο...
συνέδριο με θέμα: «Greece Forward III Προοδευτικές Πολιτικές για τις Πόλεις του Σήμερα και του Αύριο», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, την αξιοποίηση του Πύργου και την έλευση του Τραμ στον Πειραιά, για τα οποία παραδέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα γίνονται τώρα που είναι Δήμαρχος της πόλης.
Αναλυτικά, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, υποστήριξε:
Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ
(Προεκλογικά έλεγε ότι δεν πωλείται το λιμάνι της καρδιάς μας)
«Η άποψή μου προεκλογικά ήταν ότι δεν έπρεπε να γίνει τέτοιου τύπου ιδιωτικοποίηση. Ήμουν υπέρ της επιλογής ιδιωτών στον Οργανισμό, στον ΟΛΠ, αλλά δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να υπάρξει μία, κατά την άποψή μου, μονοπωλιακή κατάσταση όπως αυτή, όμως από το να πετάμε πέτρες ή να κάνουμε ενέργειες ακτιβισμού, ώστε να εμποδίσουμε τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, πιστεύω ότι παραγωγικά μπήκαμε σε ένα διάλογο, ώστε να αποκομίσουμε κι εγώ κι άλλοι δήμαρχοι για τις πόλεις μας, μέσα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση και μέσα σε αυτήν τη διαδικασία, τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, που δεν είχαμε με τον ΟΛΠ τόσα χρόνια, όπως είπα στην πρωτολογία μου και φθάσαμε να διεκδικήσουμε κάποια αντισταθμιστικά και την παρουσία του δημάρχου Πειραιά, του εκάστοτε δημάρχου εννοώ στο Δ.Σ. του νέου Οργανισμού, καθώς και μια διαβούλευση στις νέες επενδύσεις του ΟΛΠ που έχουν τοπικό χαρακτήρα, έξω από το λιμάνι εννοώ. Καταφέραμε λοιπόν να μπούμε σε μια παραγωγική διαδικασία και να αποκομίσουμε οφέλη. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ενέργειες, να κλείσουμε το λιμάνι, να πετάξουμε πέτρες σε αυτήν την ιστορία. Εγώ δεν ήμουν αυτής της λογικής, όπως απεδείχθη ούτε οι άλλοι δήμαρχοι οι παραλιμένιοι δηλαδή : Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας ακολούθησαν τέτοιες διαδικασίες. Μπήκαμε σε ένα διάλογο και πιστεύω καταφέραμε να αποκομίσουμε οφέλη, επαναλαμβάνω, για τις πόλεις μας και αρκεί φυσικά να τα δούμε, γιατί τώρα ξεκινάει αυτή η διαδικασία, αλλά δεν ήμουν ποτέ εναντίον των ιδιωτών ως άποψη, ήμουν εναντίον του τρόπου ιδιωτικοποίησης...».
Για την αξιοποίηση του Πύργου
(Προεκλογικά έλεγε ότι θα τον κατεδαφίσει άμεσα)
"Σήμερα για να αλλάξει χρήση ένα οικόπεδο- τα ξέρουμε όλοι οι δήμαρχοι- θέλει τρία χρόνια, δηλ. υπάρχει ενδιαφέρον για μια επένδυση και για να αλλάξουμε χρήση ενός οικοπέδου πρέπει να περάσουν τρία χρόνια. Πρόσφατα είχαμε μια πρόταση για επένδυση στον Πύργο του Πειραιά, λέω ένα παράδειγμα γιατί νομίζω ότι τα παραδείγματα είναι αυτά που δίνουν στον κόσμο να καταλάβει. Έχουμε λοιπόν τον Πύργο του Πειραιά, που είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου Πειραιά. Συνειδητοποίησα, δεν το γνώριζα, ότι στην ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται σε ένα πολύ υψηλό κτίριο να υπάρξει ταυτόχρονα ξενοδοχείο και γραφεία, δηλ. μεικτή χρήση και αναγκαστήκαμε να προστρέχουμε στην Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά για να περάσει υπουργική απόφαση, ώστε επιτέλους στη χώρα μας να υπάρξει ξενοδοχείο με γραφεία ή οτιδήποτε, δηλ. μια μεικτή χρήση ενός μεγάλου κτιρίου, όπως ο Πύργος, που είναι τριάντα τρεις χιλιάδες τετραγωνικά.
Για την έλευση του Τραμ
( Προεκλογικά έλεγε ότι είναι αντίθετος με την επέκταση του Τραμ)
"Άκουσα πριν την κυρία Καϊκα από το Άμστερνταμ, που είπε ότι εκεί διαβουλεύονται και πάνε στη γειτονιά και συζητάνε με τον κόσμο για να μπει το Τραμ.
Το Τραμ στον Πειραιά μπήκε χωρίς να ερωτηθεί κανείς. Ήταν μια επιλογή της Κεντρικής Διοίκησης, αγνοήθηκε πλήρως η άποψη του δήμου Πειραιά κι έγινε το έργο το οποίο ταλαιπωρεί τώρα την πόλη..."
@ Τι λες τώρα; Πω!Πω!Πω!